ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

dinosaurusi - Hypacrosaurus

Hypacrosaurus dinosaurus

Hypacrosaurus dinoaurus je dobio svoje ime od složenice strogrškog imena koje se može prevesti kao "gotovo najviši gušter", usled titanskie veličine ove praistorijske životinje.

Hypacrosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom periodu geološkog razvoja planete Zemlje, u dobu kasne Krede, pre oko 70 miliona godina. Naseljavao je teritorije današnje severne Amerike koja su odgovarala područijima Kanade i Sjedinjenih Američkih Država.

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 9m, visina 4m, a težina oko 1300kg. Na vrhu izdužene glave imao je šuplju koštanu krestu. Kresta je bila povezana sa nosnim kanalima i imala je ulogu u stvaranju zvuka rike ili u hlađenju tela. Mužijaci su imali veću krestu od ženki. U usnoj dupli imali su veliki broj zuba. Usna duplja se završavala kratkim, bezubim kljunom. Hypacrosaurus je imao glomazno telo koje se završavalo dugim i masivnim repom. Duž njegove leđne strane, od glave do repa, ovoj životinji se nalazila neka vrsta čipkanih nabora ili izraštaja sličnim nazubljenoj kresti. Zadnje noge bile su duže od prednjih nogu. Hypacrosaurus se kretao uspravno na svoje zadnje dve noge.

Bio je biljojed, hranio se borovim iglicama, semenjem i plodovima raznih biljaka. Živeo je u krdima. Pronađene vrste ovog roda dinosaurusa su Hypacrosaurus altispinus i Hypacrosaurus stebingeri.
 

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Hypacrosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Hypacrosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Hypacrosaurus003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Hypacrosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Hypacrosaurus005.jpg