ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Helicoprion

Helicoprion dinosaurus

Helicoprion dinosaurus je dobio ime po strogrčkoj složenici koja se prevodi kao "riba spiralne testere", tako nazvana po spiralno raspoređenim zubima duž donje vilice njenih čeljusti. 

Helicoprion je drevna riba koja je potekla iz istorijskog perioda geološkog razvoja naše planete, kada je živela u dobu kasnog paleozoika, pre oko 345 miliona godina. Ovaj opasna riba je predak ajkule, bila je dugacka od 5m – 7m, teska od 200 kg – 400kg. Bio je mesojeded, hrana su mu bile razne morske životinje.

Helicoprion je bila velika riba grabljivica, vretenastog tela i šiljate glave sa škržnim otvorima bez poklopca. Imo je hrskavičav skelet svojih kostiju. Zbog jako izdužene glave, čeljusti su mu izgledale velike koja su bila nauružana oštrim zubima svoje vilice koja mu se nalazila u visini glave. Grudna peraja su mu bila slobodna, dok mu je repno peraje bilo nejednako : srpasti izvijen gornji deo peraja je bio veći kada se mogao videti izmnad površine vode, kao i par trouglastih leđnih peraja na donjem delu njegovog trupa. Helicoprion je plivao brzo. Bez naručite teškoće je mogao da tzaranja na velike dubine mora jer nije imao riblji mehur.

Autor: admin

helicoprion,carboniferous,fish,permian,pictures-01.gifhelicoprion,carboniferous,fish,permian,pictures-00.jpghelicoprion,carboniferous,fish,permian,pictures-04.jpghelicoprion,carboniferous,fish,permian,pictures-02.gifhelicoprion,carboniferous,fish,permian,pictures-03.jpgPOVEZANI POSTOVI