ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Globidens

Globidens je dobio ime po strogrčkoj složenici imena "gušter velikih zuba".

Globidens je živeo u istorijskom periodu geološkog razvoja naše planete, krajem perioda krede, pre 75-65 miliona godina, u priobalju obala današnje Afrike. Globidens je bio morski reptil dugačak oko 6m i težak oko 2 tone. Bio je mesojed, najčešća hrana su mu bile kornjače i školjke.

Globidens je bio po svom izgledu sličan današnjem delfinu čiji je Globidens daleki praistorijski predak. Telo mu je bilo dugačko do 6m koje mu se završavalo nešto dužim repom. Glava mu se završavala nekom vrstom uskog kljuna punog zuba. Umesto prednjih i zadnjih nogu ovaj praistorijski reptil je imao dva para peraja. Bio je odličan plivač. Živeo je u jatima. Hranio se ribom i drugim morskim stvorenjima.

Autor: admin

Globidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-00.jpgGlobidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-01.jpgGlobidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-05.jpgGlobidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-04.jpgGlobidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-03.jpgGlobidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-06.jpgGlobidens,water_reptile,cretaceous,carnivores,picture,pics-02.pngPOVEZANI POSTOVI