ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Eudimorphodon

Eudimorphodon je dobio ime od složenice starogčke reči "pravi dimorfni zub" usled velikog broja  zuba različitih veličina i oblika u svojim čeljustima.

Eudimorphodon je bio leteći reptil koji je živeo u vreme dinosaurusa, sa rasponom krila od oko 100 cm, preletao je velike daljine, zbog svojih vrlo lakih krila. Eudimorphodon živeo u istorijskom periodu geološkog razvoja planete Zemlje, tokom doba kasnog trijasa pre oko 210 miliona godina. Eudimorphodon su bili mesojedi.

Eudimorphodon je bio reptil male glave i malih, ali snažnih čeljusti sa po dvadeset pet oštrih zubi u svojoj gornjoj i donjoj vilici. Njegov kraatk vrat se nastavljao u zdeopast trup ove praistorijske životinje koji se završavao njegovim neobično dugim i kratkim repom. Ova leteća neman je imala dva para nogu. Prednji nožni udovi ove leteće zveri, u vidu troprstih kandži, Eudimorphodon su srasli u njegova krila, pomoću kojih je on bio u mogućnosti da uspostavlja ravnotežu svog tela u toku leta. Zadnji par njegovih nogu, Eudimorphodon je koristio kao nožne udove, od tri prsta sa tri kandže, kojim se ova životinja mogla spuštati na tvrdo tlo.  

Autor: admin

dinosaurusi,eudimorphodon,triassic Eudimorphodon,_flying_reptiles,_Triassic_Period-041.jpgEudimorphodon,_flying_reptiles,_Triassic_Period-011.jpgEudimorphodon,_flying_reptiles,_Triassic_Period-031.jpgEudimorphodon,_flying_reptiles,_Triassic_Period-021.jpgEudimorphodon,_flying_reptiles,_Triassic_Period-051.jpg