ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

dinosaurus - Einiosaurus

Einiosaurus dinosaurus

Einiosaurus dinosaurus je dobio svoje ime po starogrčkoj izvedenici imena "gušter - bizon", jer nas ova praistorijska životinja svojim izgledom veoma podesća na američkog bafala (bizona). 

Einiosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, u periodu kasne Krede pre oko 80 miliona godina. Naseljavao je teritoriju SAD-a (Severna Amerika).

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 6m, visina 2m, a težina oko 2 tone. Imao je krupniju glavu sa zakrivljenim nosnim rogom i dva koštana roga koja su polazila sa vratnog nabora. Svojim izduženim rogovima sličnim korljima, on je mogao da se odbrani od napada drugih dinosaurusa meseždera, kakav je bio Tyrannosaurus rex. Iznad očiju ovog dinosaurusa nalazio se koštani greben. Einiosaurus je bio izraziti debelokožac. Telo mu je bilo teško i glomazno poput ogromnog oklopa koje se završavalo dugim i masivnim repom. Njime je mogao da nanese ozbiljne povrede svome napdaču predatoru. Kretao se sa dva para svoji masivnih nogu koja su na stopalama imala po tri male kandže.        

Bio je biljojed. Živeo je u krdima. Jedina opisana vrsta ovog roda dinosaurusa je Einiosaurus procurvicornis.

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Einiosaurus001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Einiosaurus002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Einiosaurus004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Einiosaurus005.jpg