ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

dinosaurus - Dromaeosaurus

Dromaeosaurus dinosaurus

Dromaeosaurus je dobio svoje ime od starogrčke složenice imena koje se prevodi kao "gušter koji trči" usled vrlo razvijenih donjih udova ovog praistorijskog guštera koji je osposobljen da brzo trči.

Dromaeosaurus je dinosaurus koji je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, u kasnoj Kredi pre oko 75 miliona godina. Naseljavao je teritorije današnje predele Severne Amerike. Brojni arheološka nalazišta fosilnih ostataka ove praistorijske životinje se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi.

Dužina tela ovog dinosaurusa bila je oko 2m, visina 0,5m, a težina oko 15kg. Imao je krupniju glavu sa oštrim zubima. Krupne oči pokazuju da mu je čulo vida bilo veoma dobro razvijeno. Vrat Dromaeosaurusa je bio dug i veoma pokretan. Zadnje noge su mu bile duže i snažnije od prednjih nogu.

Prsti su se završavali oštrim i srpastim kandžama. Na zadnjim nogama jedan od ostala dva prsta imao je dužu kandžu. Njima se ova neman mogla da se koristi pri odbrani od drugih predatora ili pri lovu na svoj plen. Pretpostavlja se da je telo ovog dinosaurusa bilo prekriveno perijem. Kretao se veoma brzo
i uspravno na zadnje dve noge.

Bio je mesojed. Lovio je sitnije kičmenjake koje je lako obarao svojim oštrim kandžama. Jedina pronađena vrsta ovog dinosaurusa je Dromaeosaurus albertensis.

Autor: admin

Dinosaurus - Dinosaur - Dinosaurio - Dinosaure - Dromaeosaurus001.jpgDinosaurus - Dinosaur - Dinosaurio - Dinosaure - Dromaeosaurus003.jpgDinosaurus - Dinosaur - Dinosaurio - Dinosaure - Dromaeosaurus004.jpgDinosaurus - Dinosaur - Dinosaurio - Dinosaure - Dromaeosaurus006.jpgDinosaurus - Dinosaur - Dinosaurio - Dinosaure - Dromaeosaurus007.jpg