ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Dimorphodon - leteći reptili

Dimorphodon - leteći reptili!

Dimorphodon je dobio ime od složenice grčke reči koja se može prevesti kao "zub sa dva oblika", koje je ova životinja imala u svojim gornjim i donjim čeljustima.

Dimorphodon živeo pre 175 ili 160 miliona godina u periodu srednje Jure. Dimorphodon je bio mesojed koji je jeo ribu.

Imao je ogromnu glavu, jake čeljusti sa zubima, kratak vrat, krila raspona od 1.45 m, noge koje su mu bile ispružene sa strane i dug rep sastavljen od trideset pršljenova. Ova leteća neman imala je kratak ali pokretljiv vrat, i moguće da je imao vrećicu za skaldišnjenje ribe koju danas imaju pelikani. Iz tog razloga, dimorfrodoni su njihovi daleki preci. Fosili pronadjeni u Engleskoj.

Autor: admin

Dinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon001.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon002.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon003.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon004.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon005.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon006.jpgDinosaurus_-_Dinosaur_-_Dinosaurio_-_Dinosaure_-_Dimorphodon007.jpgPOVEZANI POSTOVI