ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Reptili

Dimetrodon - reptili pre dinosaurusa

Dimetrodon - gmizavci pre dinosaurusa!

Dimetrodon je dobio ime po grčkoj složenici reči koja se prevodi kao "dve mere zuba" usled velikih zuba u njegovoj gornjoj i donjoj vilici njegovih čeljusti.

Dimetredon je rod prvih gmizavaca koji su živeli pre oko 280 miliona godina, u istorijskom periodu naše planete koji se naziva Prem. Dostizao je dužinu i do 3 metra i bio težak oko 230 kg. Bio je mesojed. Velikim kandžama i čeljustima sa oštrim,  zubima je hvatao plen koji su uglavnom činili vodozemci.

Imao je veliku, ravnu i izduženu glavu, mali vrat koji mu je strastao u trup i zavrđavao se njegovim dugim repom. Duž leđne strane ovog dinosaurusa koji liči na današnju iguanu, od njegove glave do repa, nalazio mu se izraštaj sličan nazububljenoj kresti. Hodao je na četiri noge i dostizao velike brzine, imao je debelu kožu koja ga je štitila od sunca. Pretpostavlja se da je mogao da održava stalnu telesnu temperaturu pomoću kresta duž leđa. Većina fosila ovog čudovišta pronađeni su u jugozapadnim delovima Sjedinjenih Američkih Država u Teksasu i Oklahomi. 
 

Autor: admin

dimetrodon,permian,slike dinosaursa,pre dinosaurusa Dimetrodon,Permian_Period,reptiles_before_dinosaurs,carnivores-031.jpgDimetrodon,Permian_Period,reptiles_before_dinosaurs,carnivores-011.jpgDimetrodon,Permian_Period,reptiles_before_dinosaurs,carnivores-051.jpgDimetrodon,Permian_Period,reptiles_before_dinosaurs,carnivores-021.jpgDimetrodon,Permian_Period,reptiles_before_dinosaurs,carnivores-061.jpgDimetrodon,Permian_Period,reptiles_before_dinosaurs,carnivores-041.jpg