ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

vodeni gmizavci

Xiphactinus dinoaurus je dobio ime po strogrčkoj složenici koje se može prevesti kao "riba - mač", po izgledu tela ove praistorijske morske ribe koja je nas podseća na mač.


detaljnije

Helicoprion dinosaurus je dobio ime po strogrčkoj složenici koja se prevodi kao "riba spiralne testere", tako nazvana po spiralno raspoređenim zubima duž donje vilice njenih čeljusti. 


detaljnije

Ichthyosaurus dinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se spevodi kao "riba gušter".

Ihtiosaurus je bio morski reptil. Ova glatka životinja mogla je da  pliva brzinom do 40 km . Ihtiosaurus živeo u istorijsko


detaljnije

Mosasaurus je dobio ime po starogrčkoj izvedenici koja se prevodi kao "Mozelski gušter", po imenu reke Mozel u Nemačkoj, gde su pronađeni prvi fosilni ostaci ove praistorijske životinje.


detaljnije

Globidens je dobio ime po strogrčkoj složenici imena "gušter velikih zuba".


detaljnije

Platecarpus je bio morski reptil koji je bio sličan današnjoj ajkuli.

živeo pre 85 miliona godina u okeanima i morima današnje Severne Amerike.


detaljnije

Pliosaurs je grupa velikih morskih reptila koji su živeli  u onom istorijskom razdoblju razvoja naše planete koga nazivamo periodom Jure i Krede. Imali su kratke vratove, velike glave sa ogromnim čeljustima.


detaljnije

Tilosaurus je veliki, grabljivi morski reptil! Boravio je u plitkom delu mora Severne Amerike. Živeo je pre 80-85 miliona godina u istorijkom dobu naše planete koji se nazivao periodom pozne Krede.


detaljnije

Sarcosuchus je drevni krokodil. Ovaj gigant mesojed je bio oko 11-12 m dug, a težak do 10 tona. Njegovo telo je bilo prekriveno koštanim oklopom. Imao je preko 100 zuba u svojim čeljustima vilice.


detaljnije
1
2