ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

leteci reptili

Peteinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "krilati gušter", kada je prozvan po malim krilima kojima se u vazduhu kretalo ova praistorijska životinja.


detaljnije

Ime Ornithocheirus dinosaurus potiče od starogrčke složenice naziva koji se prevodi kao "ptičija ruka". Ovaj praistorijski leteći gušter je dobio ime po svojim prednjim udovima koji su svojim anatomskim izgledom posdećali na ptičija krila.


detaljnije
Tagovi:

Eudimorphodon je dobio ime od složenice starogčke reči "pravi dimorfni zub" usled velikog broja  zuba različitih veličina i oblika u svojim čeljustima.


detaljnije

Nyctosaurus je dobio ime od složenice strogrčkog imena koje se prevodi kao "noćni gušter". Ovaj leteći reptil koji nije bio dinosaurus, a živeo u periodu pozne Krede između 85 i 65 miliona godina, duž obala Severne i Južne Amerike.


detaljnije

Arheopteriks je najstarija poznata ptica. Arheopteriks ili praptica se razvila od dinosaurusa teropoda, te predstavlja prelazni oblik između ptica i gmizavaca. Imala je krila i bila je pokrivena perijem.


detaljnije

Rhamophorhynchus - leteći gmizavac koji je umesto njuške imao kljun! Bio je dug 5.75 m, dok mu je raspon krila iznosio 1.75 m.  Fosilni ostaci ovog čudovišta pronađeni su u Evropi (Engleska, Španija, i Nemačka) i u istočnoj Africi (Tanzanija).


detaljnije

Microraptor - majušni dinosaurus ptica! Microraptor su prvi dinosaurusi čije je telo bilo prekriveno gustim perijem čime su sebe svrstali u direktne pretke današnjih ptica.


detaljnije

Dimorphodon - leteći reptili! Dimorphodon živeo pre 175 ili 160 miliona godina u periodu srednje Jure. Dimorphodon je bio mesojed koji je jeo ribu.


detaljnije

Cearadactilus nije bio dinosaurus, već jedan veliki leteci gmizavac!

Cearadactylus je dobio ime po složenici grčke reči koja se prevodi kao "gušter zastarašujućih prstiju", koje je ovaj leteći gušter imao na svojim prednjim udovima koja su se nalazila na njegovim krilima.


detaljnije
1
2