ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Reptili

Listrosaurus je dobio ime po složenici grčke reči koja se prevodi kao "gušter - lopata". Taj naziv je dobio usled oblika svoga tela koji nas podseća na lopatu. Svojim izgledom nas podseća na današnju domaću svinju ili divljeg vepra (divlju svinju).


detaljnije

Dimetredon je rod prvih gmizavaca koji su živeli pre oko 280 miliona godina, u istorijskom periodu naše planete koji se naziva Prem. Dostizao je dužinu i do 3 metra i bio težak oko 230 kg. Bio je mesojed. Velikim kandžama i čeljustima sa oštrim,  zubima je hvatao plen koji su uglavnom činili vodozemci.


detaljnije

Postosuchus - praistorijski krokodil! Postosuchus nije bio dinosaurus, već reptili koji je živeo pre 230 i 200 miliona godina u periodu istorije naše planete koje obeležava vreme kasnog Trijasa. On je nastanjivao predele današnje Severne Amerike.


detaljnije

Dinosauri slike - Thecodont!

Thecodont je dobio ime po složenici grčke reči koja se prevodi kao "gušter oštrih zuba"

Thecodonts nije dinosaurus, već veliki gmizavac. Thecodonts je izumrla rаsа аrchosаurs koji je daleki potomak današnjeg krokodila. Izgledаli su mаlo kаo četvoronožni theropod dinosаurusi koji je svojim zastrašujućim izgledom imao karakter ratobornog i nemilosrdnog predatora. Svi su oni izgledali poput krokodila, ali su imali kraće lobanje, nešto duži vrat, krupna leđa, prednje i zadnje noge čiji se trup završavao velikim repom. Kretali su se na sve četiri noge.

Oni su živeli u istorijskom razdoblju naše planete koji zauzima vremenski period od kаsnog Permа do kаsnog Trijаsа, kada su bili veomа rasprostarnjena životinjska vrsta na Zemlji u tom geološkom periodu. Oni su najverovatnije izumrli od posledica pada аsteroidа koji se srusio na Zemlju tokom kаsnog periodа trijаsa pre oko 200 milionа godinа.

Lystrosaurus - reptili pre dinosaurusa!

Lystrosaurus nije dinosaurus, već jedna vrsta reptila koja je živela pre dinosaurusa. Dobio je ime od starogrčke složenice reči "gušter - lopata", usled svog malog i prčastog izgleda koji nas veoma podseća na lopatu. Živeo je u istorijskom razdoblju geološkog razvoja Zemlje, u doba Ranog Trijasa, pre 240 miliona godina.

Bio je dužine oko 3m, i težine od 100 do 200 kg. Bio je biljojed. Fosilni ostaci ove praistorijske životinje pronaženi su na Antartiku, u Indiji i južnoj Africi. Svojim ukupnom izgledom, ova životinja nas neodoljivo podesća na današnju domaću svinju ili divljeg vepra.

Lystrosaurus je imao malu i usku lobanju, kratku njušku umesto čeljusti u kojima nije imao zube, osim dva mala očnjaka koja su mu kod nekih primata nalazila u vrhu njuške. Dugi i široki obrazi Lystrosaurusa bili su prektiveni njegovim velikim ušima. Kratka lobanja ove praistorijske životinje kao da nije imala svoj vrat, pa se odmah nastavljala u zdepast trup ove male nemani koji se završavao njenim kratkim i debelim repom. Ovo malo stvorenje kretalo se sa dva para svojih kratkih nogu jednake dužine i širine.