ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Arheopteriks je najstarija poznata ptica. Arheopteriks ili praptica se razvila od dinosaurusa teropoda, te predstavlja prelazni oblik između ptica i gmizavaca. Imala je krila i bila je pokrivena perijem.


detaljnije

Acrocanthosaurus je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja planete Zemlje, tokom ranog perioda krede, pre oko 115-105 miliona godina, u predelima blizu nivoa mora.


detaljnije

Dinosaurus Seismosaurus - Najduži dinosaurus na svetu! Seismosaurus je dobio ime od grčke složenice imena koja se prevodi kao "Gušter od koga se trese zemlja", usled veličine ovog dinaosaurusa pod čijim nogama se tresla zemlja kada se kretao.


detaljnije

Apatosaurus - Najveći dinosaurusi! Apatosaurus je dobio ime od grčke složenice reči koja se prevodi kao "varljivi gušter, jer je svojim strašnim izgledom podsećao na dinosaurusa mesoždera! Međutim, danas se dobro zna da se on se isključivo hranio biljkama i da nije bio mesojed.


detaljnije

Dicresaurus je bio poznat je po 12 bodlji koje su mu se nalazile u zadnjem delu vrata. Svojim izgledom je podsećao na ogromnu iguanu nego na dinosaurusa. Živeo je pre 150 miliona godina u istorijskom razvoju planete Zemlje koji se naziva dobom kasne Jure.


detaljnije

Microraptor - majušni dinosaurus ptica! Microraptor su prvi dinosaurusi čije je telo bilo prekriveno gustim perijem čime su sebe svrstali u direktne pretke današnjih ptica.


detaljnije

Tyranosaurus rex - najveći predator među dinosaurusima. Tyranosaurus rex je dobio ime po grčkoj i latinskoj složenoci imena koja se prevodi kao "gušter - kralj tiranin"


detaljnije

Shuvuuia je dinosaurus-ptica, koja je živela pre oko 85 ili 75 miliona godina u periodu kasne Krede. Shuvuuia se pri tom smatra jednim od najmanjih dinosaurusa.


detaljnije

Carnotaurus je dinosaurus koji je dobio ime od grčke složenice reči koja se prevodi kao "Bik mesožder"! Živeo je pre oko 70 miliona godina, u doba kasne Krede. Nastanjivao je suve predele ravnica i pustinja u Patagoniji, u današnjoj južnoameričkoj državi Argentini.


detaljnije

Beipiaosaurus je obio ime po grčkoj složenici reči koja se prevodi kao "Beipiao gušter". Beipiao je arheološki lokalitet u Kini gde su pronađeni fosilni ostaci ove praistorijske životinje.


detaljnije
1 2 3
4
5 6 7