ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Velociraptor je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "gušter iznenadni napadač", jer je važio za brzog i spretnog predatora koji je svoj plen brzo i spretno lovio.


detaljnije

Eudimorphodon je dobio ime od složenice starogčke reči "pravi dimorfni zub" usled velikog broja  zuba različitih veličina i oblika u svojim čeljustima.


detaljnije

Prosle godine otkrivena je nova vrsta pernatog dinosaurusa koji je ziveo na tlu Severne Amerike pre 66 miliona godina. Americki strucnjaci iz Pitsburga uspeli su na osnovu ostataka tri fosilizovana skelete da rekonstruisu jean primerak ovog dinosaurusa koji neopsorivo lici na dzinovsku kokosku.


detaljnije
Tagovi:

Gigantosaurus je ogromni dinosaurus mesožder! Bio je dugačak čak 14 metara, a visok oko 3.5 metra.


detaljnije

Microraptor je bio mali, perndati dinosaurus. Živeo je pre 100 miliona godina u današnjoj Kini. Microraptor je bio kao neka mala ptica, i težio je samo jedan kilogram, i spada u najmanje dinosauruse.


detaljnije

Dimetrodon nije bio  dinosaurus, već jedna vrsta gmizavaca koja su živela pre doba dinosaurus.  Dimetrodon je dobio ime po strogrčkoj složenici imena koja se može prevesti kao "gušter sa dva reda zuba", po snažnim zubima u vilicama svoje čeljusti.


detaljnije

Dinosaurus Saichania je dobio svoj svoj kineski naziv koji se prevodi kao "lep (gušter)", po ljupkom i dražesnom izgledu ove praistorijske životinje čiji su fosilni ostaci pronađeni u južnoj Mongoliji.


detaljnije

Tenontosaurus dinosaurus je dobio ime od starogrčke složenice imena koja se prevodi kao "žilavi gušter", kada se na osnovu njegovih fosilnih ostataka procenilo da Tenontosaurus spada u red onih dinosaurusa koji je imao veliku sposobnost prilagođavanja.


detaljnije
1 2 3
4
5 6 7