ZATVORI
1pxDODAJ DINOSAURUSA

Dinosaurusi

Peteinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se prevodi kao "krilati gušter", kada je prozvan po malim krilima kojima se u vazduhu kretalo ova praistorijska životinja.


detaljnije

Jura period pokriva vreme od oko pre 200 miliona godina na kraju trijasa, do oko 146 miliona godina na početku krede. Kao i kod drugih geoloških perioda, naslage stena definisu početak i kraj perioda. Jura predstavlja srednji period mezozoičke ere, isto tako poznate kao Doba dinosaurusa.


detaljnije

Hylaeosaurus je dobio svoje ime iz starogrčke složenice koaj se prevodi kao "šumski gušter".


detaljnije
Tagovi: Hylaeosaurus

Struthiomimus je bio nalik današnjem noju. Taj  dinosaurus mesožder je živeo u istorijskom razdoblju geološkog razvoja naše plante, u doba  kasnog perioda Krede, pre 76 miliona godina ili  70 miliona godina. Bio je  dužine 3,7 m i visine oko 1,8 m.


detaljnije

Centrosaurus je dobio ime od starogrčke složenice imena koja se prevodi kao "gušter šiljatih rogova", koji se odnose na šiljate rogove ovog dinosaurusa.


detaljnije

Ichthyosaurus dinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena koja se spevodi kao "riba gušter".

Ihtiosaurus je bio morski reptil. Ova glatka životinja mogla je da  pliva brzinom do 40 km . Ihtiosaurus živeo u istorijsko


detaljnije

Ime Ornithocheirus dinosaurus potiče od starogrčke složenice naziva koji se prevodi kao "ptičija ruka". Ovaj praistorijski leteći gušter je dobio ime po svojim prednjim udovima koji su svojim anatomskim izgledom posdećali na ptičija krila.


detaljnije
Tagovi:

Muttaburrasaurus dinosaurus je dobio ime po starogrčkoj složenici imena "Mutabura gušter", po nazivu arheološkog lokaliteta Mutabura, u Kvinslendu u severoistočnoj Australiji.


detaljnije

Mosasaurus je dobio ime po starogrčkoj izvedenici koja se prevodi kao "Mozelski gušter", po imenu reke Mozel u Nemačkoj, gde su pronađeni prvi fosilni ostaci ove praistorijske životinje.


detaljnije
1
2
3 4 5